De missie van eZense is om internet marketing door middel van innovatieve dienstverlening transparant en meetbaar te maken voor het bedrijfsleven, waarbij doorontwikkeling en rendement centraal staan.

4

Jan 2013

De Cookiewet in 2013. Ook voor u!

door René Hegeman

Bron: Rijksoverheid.nl

Per 1 januari 2013 gelden er nieuwe regels omtrent de veelbesproken cookiewet. Wat zijn cookies, wat houdt nu die cookiewet in en wat moet u ermee doen? We zullen antwoord geven op deze vragen en ingaan op de laatste ontwikkelingen.

Wat is een Cookie?

Een cookie is een klein tekstbestandje dat een website op de harde schrijf van uw computer zet op het moment dat u een website bezoekt. Door middel van het tekstbestandje welke op uw computer geplaatst wordt kan een website eigenaar de verschillende gebruikers onderscheiden. Cookies komen vaak voor bij websites waar je dient in te loggen, zodat je ingelogd blijft tijdens het bezoek op de website.

De Cookiewet:

De cookiewet is een onderdeel van de Europese e-Privacyrichtlijn die ontworpen is voor de bescherming van de online privacy van burgers in Europa en deze is op 5 juni 2012 officieel ingegaan.

Door de internetwaakhond OPTA wordt er gestreefd naar het bewust maken van de consument hoe informatie over hen wordt verzameld door websites. Het doel van deze wet is om consumenten de keuze te stellen om hier wel of geen toestemming voor te verlenen.

Wanneer moet u om een toestemming vragen en wanneer niet:

Websites die alleen functionele cookies plaatsen hoeven geen toestemming te vragen. Dit zijn cookies die bijvoorbeeld de inhoud van een winkelwagentje in een webshop bijhouden of het onthouden van inloggegevens bij een website.

Wanneer uw website gebruik maakt van het hulpprogramma Google Analytics of gebruik maakt van een integratie van Facebook of Twitter zult u bezoekers om toestemming moeten vragen om cookies te mogen plaatsen. Indien u dit niet doet bent u waarschijnlijk in overtreding van de cookiewet.

Toestemming verwerken persoonsgegevens:

Naast de besproken Telecommunicatiewet (cookiewet) is ook de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De wet houdt in dat iedereen die persoonsgegevens verwerkt voor die verwerking ook in de regel de zogenoemde ondubbelzinnige toestemming moet vragen.

Sinds 1 januari 2013 geldt hierbij voor cookies die surfgedrag volgen een rechtsvermoeden: de wet gaat er dan vanuit dat wie een cookie plaatst om surfgedrag te volgen, dat doet om persoonsgegevens te verwerken.

Dit betekend dat voor cookies die surfgedrag van bezoekers bijhouden altijd een ondubbelzinnige toestemming vereist, tenzij de website eigenaar waarop de cookie van toepassing is kan bewijzen dat hij geen persoonsgegevens verwerkt.

Laatste ontwikkelingen:

In december 2012 heeft Minister Kamp een brief opgesteld aan de Voorzitter van de Tweede Kamer om voor de “First party analytics cookies” een uitzondering te maken voor de besproken cookiewet.

Hier geldt dat de website eigenaar de bezoeker nog wel dient te informeren over het gebruik van de cookies, maar geen expliciete toestemming gevraagd hoeft te worden. Meer nieuws hierover zal binnenkort ongetwijfeld volgen als er een definitieve uitspraak over geweest is.

Advies:

Vanaf 1 januari 2013 zal de OPTA de cookiewetgeving gaan handhaven en zullen er bij overtreding boetes worden uitgedeeld. Meer duidelijkheid omtrent het voorstel van Minister Kamp zal binnenkort nog volgen. Er zal dan een definitieve uitspraak volgen over de “first party analytics cookies”. Totdat er meer duidelijkheid is, adviseren wij het volgende te doen:

  • Vraag expliciet toestemming voor de plaatsing van cookies. Laat deze melding op elke pagina van uw website naar voren komen, gezien bezoekers niet altijd op de homepage van uw website binnen komen.
  • Zorg ervoor dat als men eenmaal toestemming geeft de melding niet meer naar voren komt.
  • Geef op uw website aanvullende informatie over het gebruik van cookies en hoe uw website daar gebruik van maakt.


Zorg dat u verder goed op de hoogte blijft over de laatste ontwikkelingen omtrent dit onderwerp. In de komende tijd zal vanuit de OPTA nieuwe informatie verwacht worden. Wij zullen u uiteraard op de hoogte brengen als er nieuws is via onze website, ons facebook account en onze twitter kanalen.

Heeft u vragen over de cookiewet of heeft u hulp nodig hoe u dit moet aanpakken? Neem vrijblijvend contact met ons op!