Voordelen social media

Social media is al een tijd geen hype meer en is een “must have” voor vele succesvolle bedrijven. Bedrijven spelen in op de voordelen van social media. Maar waarom is social media de laatste paar jaren zo populair geworden en hoe kan social media ervoor zorgen dat uw bedrijf nog succesvoller wordt? Hieronder staan een aantal social media voordelen op een rij. Deze social media voordelen hebben betrekking op de zakelijke markt.

Het bereik

Eén van de social media voordelen is het bereik. Elk jaar wordt er een onderzoek gedaan naar het internet gebruik in Nederland. In 2012 was het gebruik van internet door Nederlanders van 12 jaar en ouder maar liefst 90%. Van deze 90% gebruikte 70% social media. In 2013 zal dit percentage flink gegroeid zijn. Het voordeel van een hoge bezetting op social media zorgt er voor dat veel bedrijven hun doelgroep kunnen bereiken. Bij de juiste social media platform keuze kan er op simpele wijze interactie worden gecreëerd tussen de bedrijven en de doelgroep.

Interactie

Een ander groot voordeel ten opzichte van andere communicatiemiddelen is de mogelijkheid van wederzijds contact tussen het bedrijf en de doelgroep. Zo kan een bedrijf snel op vraagstukken of klachten reageren. Zichtbare antwoorden op gestelde vragen brengen gelijktijdig meerdere mensen met de dezelfde vraag op de hoogte. Een goede afhandeling van een klacht schept vertrouwen voor de doelgroep. Persoonlijk contact zal bijna altijd positief bijdragen aan de band die klanten met een bedrijf hebben. Persoonlijk contact en interactie zijn voordelen van social media, die met de huidige middelen uitstekend te managen zijn.

Kosten

De voordelen van social media zijn ongekend. Ook aan de investeringskant valt het mee. In vergelijking met andere communicatie middelen om (potentiële) klanten te bereiken liggen de kosten in verhouding een stuk lager bij social media. Het registreren van een bedrijfspagina (bijvoorbeeld een facebook bedrijfspagina) is bij de grote social media platformen gratis. Het vereist enkel een tijdsinvestering om deze platformen te onderhouden. Het grote voordeel is dat een bedrijf zelf kan bepalen hoeveel tijd hij of zij hier in steekt. Tevens kunnen alle resultaten doorgemeten worden via de statistieken bij de platformen of via Google Analytics.

Snelheid

Eén van de andere voordelen van social media is dat je gemakkelijk kunt inspelen op actuele zaken. Het beheer van social media is dusdanig simpel dat het intern gerealiseerd kan worden. Het is verstandig om voor je social media campagne een planning op te stellen. Alleen hierdoor werkt het effectief en bereik je wat je wilt bereiken.

Platformen

Er zijn verschillende platformen waar je kunt profiteren van de vele voordelen die social media met zich mee brengt. Zo kun je voor je bedrijf een eigen facebook bedrijfspagina maken, een twitter kanaal inrichten of zit jouw doelgroep meer op LinkedIn? Door vooraf in kaart te brengen op welk platform de doelgroep zich bevindt, kun je effectief te werk gaan.

Meer weten over Social media voordelen

Wil je meer weten over social media? Bekijk één van de onderstaande artikelen.

Neem gerust contact als je meer wilt weten over de social media voordelen en hoe je dit succesvol kunt inzetten voor jouw organisatie.