Hoe belangrijk is de snelheid van je website?

De laadtijd, de inhoud van je webpagina’s, je zoekmachine rankings en je kernzaak. Dit zijn elementen die veel invloed hebben op de hoeveelheid bezoekers die je website vinden én bekijken. En op het conversiepercentage. In dit blogbericht focussen we ons op de laadtijd. Want Google houdt van snelle pagina’s. Webpagina’s zouden in drie seconden of minder moeten laden. De laadtijd van een pagina is daarbij onderdeel van de algoritmes die Google gebruikt voor het bepalen van de ranking.

Snelle webpagina’s zijn belangrijk

Google heeft een ‘mobiel eerst, ofwel mobile first’ strategie. Dit betekent dat ze in de resultaten webpagina’s willen tonen die snel laden op je mobiele telefoon. Je pagina’s zullen dan ook de snelste gebruikerservaring moeten hebben.

Snelle pagina’s zijn niet enkel belangrijk voor de Google rankings, maar ook voor de algehele gebruikerservaring:

– Mobiele gebruikers zullen een pagina vrijwel direct verlaten als deze langzaam, bevroren of niet beschikbaar is.
– De meeste gebruikers verwachten dat een pagina binnen een paar seconden is geladen.
– Veel gebruikers verlaten een pagina als deze binnen 5 seconden niet geladen is.
– Elke extra seconde die je webpagina nodig heeft om te laden, heeft een negatief effect op de conversieratio van je website.

Laden je webpagina’s te langzaam, dan gaat dit je hoe dan ook klanten/bezoekers kosten. Omdat mensen afhaken, maar ook omdat Google de webpagina’s ook minder hoge ranking plaatst dan zou kunnen. Genoeg reden om de snelheid van jouw website eens te checken, zowel op je mobiel als laptop/tablet!

Hoe check ik of de laadtijd van mijn website goed is?

Er zijn online meerdere hulpmiddelen te vinden om de snelheid van je pagina (gratis) te checken. Zo biedt Google bijv. PageSpeed Insights aan. Je vult hier je website url in en Google geeft tips voor het verbeteren van de snelheid. Denk hierbij aan het verwijderen van ongebruikte plug-ins, css en javascript.

Is jouw bedrijf of organisatie toe aan een nieuwe website of wil je op basis van jouw huidige website graag advies en verbeteringen ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!