Google Adwords-campagne maken in 5 stappen

Google Adwords is het programma van Google waarmee advertenties in Google vertoond kunnen worden en valt onder het onderdeel zoekmachine adverteren. Vele bedrijven profiteren al van de mogelijkheden die Google Adwords voor hen biedt. In dit blogartikel gaan we in op de eerste stappen die gezet kunnen worden, van het aanmaken van een Google account tot de inrichting van de eerste Google Adwords campagne.

In onderstaand voorbeeld gaan wij een campagne aanmaken die regionaal ingezet wordt, waarbij er gefocust wordt op de groep mensen die hulp nodig hebben bij hun Google Adwords-campagne. We gaan deze campagne inzetten op het “zoeknetwerk” van Google. Belangrijk is om te vermelden dat dit een voorbeeld campagne is en dat wij in de praktijk altijd starten met het formuleren van een doordachte strategie. Deze campagne is dus puur als voorbeeld hoe je je eerste campagne kan inrichten.

Stap 1: Maak een Google-account aan

Het starten van een Google Adwords-campagne kan alleen op het moment dat je een Google-account hebt. Als je er al één hebt, kun je verder gaan naar stap 2. Heb je er nog géén of heb je al een Adwords-account gekoppeld aan je account en wil je een nieuw Adwords-account? Kies dan een van de volgende mogelijkheden:

Stap 2: Meld je aan voor Google Adwords

Belangrijk is dat je bij stap 1 een Google-account hebt aangemaakt. Als dit gelukt is ga je naar www.google.com/adwords om je aan te melden voor Google Adwords. Log in met je Google account om Google Adwords in te richten. Let goed op dat je de instellingen zoals het mailadres, het land, tijdzone en de valuta juist invoert. Deze instellingen kun je hierna namelijk niet meer wijzigen.

Stap 3: Maak je eerste Google Adwords-campagne

Je bent nu ingelogd op je Google Adwords-dashboard. Dit is een dashboard waar je waarschijnlijk nog veel vaker gaat komen. Het is nu zaak dat een aantal zaken ingeregeld gaan worden. Omdat er vele mogelijkheden zijn, gaan we in onderstaand voorbeeld uit van een eenvoudige campagne. Volg de stappen om je eerste campagne aan te maken:

 • Klik op de button “Uw eerste campagne maken”.
 • Campagnenaam: Geef een campagne naam op voor je campagne. Gebruik een pakkende naam, zodat je altijd weet waar je in deze campagne op focust. In dit geval kiezen wij voor “Internet marketing Regio | Zoek”.
 • Als type geven wij aan “Alleen in het zoeknetwerk”, met de standaard functies.
 • Netwerken: We maken gebruik van het zoeknetwerk van Google, inclusief zoekpartners.
 • Locaties: Bij locaties klikken wij op “geavanceerd zoeken”. We maken hier gebruik van een “radiustargeting”, met een instelling van 20 km rond onze vestiging “Enter”.
 • Talen: Deze laten wij op alleen Nederlands staan.
 • Biedstrategie: Kies voor een handmatige bieding voor de gemaakte klikken. Hier kun je zelf aangeven hoeveel je maximaal voor een klik wilt betalen.
 • Budget: Hier geven wij € 10,- per dag in, maar dit kan uiteraard elk wenselijk budget zijn.
 • Advertentie-extenties: Deze laten wij nog even achterwege.
 • Klik op “opslaan” als je alles ingevoerd hebt. Alle campagne-instellingen kun je achteraf altijd weer wijzigen.

Stap 4: Maak je eerste advertentiegroep

 • Geef een naam aan de advertentiegroep, bijvoorbeeld Google Adwords support
 • Maak je eerste advertentie. Vul een kop in, de beschrijvingsregels 1 en 2, zorg voor een zichtbare url (domeinnaam van jouw website) en een bestemmingsurl. Deze laatste url is de pagina waar men uitkomt als men op de advertentie klikt. Deze wordt ook wel landingspagina genoemd.
 • Voer een aantal zoekwoorden in die relevant zijn. Bijvoorbeeld “Google Adwords specialist” of “Google Adwords uitbesteden”.
 • Klik op “opslaan en doorgaan naar facturering”.

Stap 5: Facturering instellen

Om de advertenties weer te laten geven is het belangrijk dat de factureringsgegevens goed ingesteld staan. Hierdoor kan Google de gemaakte kosten voor de kliks in rekening brengen. Volg de stappen op het scherm om deze factureringsgegevens in te stellen.

Een eigen Google Adwords-campagne

Aan de hand van dit stappenplan kun je de eerste Google Adwords campagne vormgeven. Uiteraard is dit slechts de basis. Schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan onze website) om op de hoogte te blijven van meer internet marketing-tips. We gaan binnenkort meer Google Adwords tips weggeven. Zorg dus dat je op de hoogte blijft.
Kun je onze hulp gebruiken? Neem gerust contact op!