Linkbuilding strategie

Door: Rowin Winkels

Linkbuilding is een onderdeel van internet marketing. Door middel van internet marketing kunt u meer bezoekers naar uw website leiden vanaf zoekmachines en hierdoor met de juiste sturing beter uw (online) doelstellingen behalen.

Doelen kunnen variëren van het invullen van een contact formulier, het inschrijven voor een nieuwsbrief tot het online verkopen van producten of diensten.

Als u uw website beter vindbaar wilt maken binnen de zoekmachines, is ook het bepalen van een linkbuilding strategie belangrijk. We spreken in dit artikel voornamelijk over de zoekmachine Google, omdat meer dan 93% van de internetgebruikers deze zoekmachine gebruikt.

Linkbuilding in het kort

Linkbuilding is kort gezegd het verkrijgen van meer relevante links naar uw website. Hoe meer kwalitatieve relevante links u naar uw website verzameld, hoe hogere de ranking die u kunt krijgen binnen Google.

De autoriteit (belangrijkheid beoordeeld door Google) van uw website neemt namelijk toe bij het verkrijgen van meer relevante links toe. De links van andere websites zullen echter wel gerelateerd moeten zijn aan onderwerpen waar uw website over gaat.

Een duidelijk beschreven linkbuilding strategie is dus erg belangrijk. Aan de hand van het stappenplan hieronder krijg u meer inzicht in de stappen die u bij een linkbuilding traject kunt doorlopen:

Stap 1: Zoek de juiste websites

Het verkrijgen van juiste links naar uw website is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk om te starten met het in kaart brengen van de websites die gerelateerd zijn aan uw website. Websites van directe concurrenten zullen waarschijnlijk ook naar voren komen.

Het is goed om deze websites apart te zetten, zodat u door middel hiervan altijd kan monitoren wat de ontwikkelingen zijn van uw concurrenten. Echter, waarschijnlijk zullen zij geen link naar uw website plaatsen.

Het is daarom belangrijk dat u vooral op zoek gaat naar informatieve websites die gerelateerd zijn aan die van uw website. Dit kunnen ook community of blog websites zijn waar u misschien een artikel voor kunt gaan schrijven.

Stap 2: Neem contact op

Als u een complete lijst met websites verzameld heeft die voor u relevant zijn, kunt u contact gaan opnemen met de eigenaren van deze websites. Het advies is om niet alleen te vragen of de website eigenaar wil linken naar uw website.

De website eigenaar zal hier waarschijnlijk niet snel behoefte aan hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een interessant artikel aanlevert, is er een veel grotere kans van slagen dat jouw artikel geplaatst wordt.

Dit is in feite wat wij onder een gedegen linkbuilding strategie verstaan! Een linkbuilding strategie is dus het opbouwen van goede relaties tussen u en andere website eigenaren.

Stap 3: Hoe kan u omgaan met een afwijzing

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw aanvraag wordt afgewezen. Probeer altijd achter de reden van de afwijzing te komen. Hierdoor kunt u in het vervolg het gesprek misschien anders aanvliegen of kunt u misschien alsnog uw aanvraag voltooien door nadere toelichting te geven bij onduidelijkheden.

Het kan voorkomen dat de timing bijvoorbeeld verkeerd was, omdat de website eigenaar te druk was. Daarnaast kan uw aanvraag misschien te verwarrend zijn overgekomen en weet de website eigenaar niet wat u van plan bent.

Tevens kan het voorkomen dat zij slechte ervaringen hebben uit het verleden en zult u van goede huizen moeten komen om een link te kunnen krijgen. Bekijk de websites eerst goed, alvorens u een verzoek indient. Wellicht kunt u de website eigenaar ook iets bieden zoals een artikel van hun op uw website.

Linkbuilding onderhoud strategie

Als u eenmaal een vermelding met een link naar uw website gekregen heeft, is het belangrijk dat u het contact met de website eigenaar warm houdt. Misschien kunnen jullie in de toekomst nog eens iets voor elkaar betekenen. Meer linkbuilding tips vindt u op onze website!

Hulp bij uw linkbuilding strategie

Zoekt u passend advies op het gebied van een linkbuilding strategie?
eZense helpt u graag verder!
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.