SEO: De waarde van backlinks krijgen

Inmiddels is de Google Penguin update alweer een aantal maanden terug ingezet. We zijn ondertussen door meerdere bedrijven benaderd die getroffen zijn door deze Google Penguin update. Tijdens deze update zijn de websites die door onder andere het verkeerd verkrijgen van backlinks enorm bestraft.

Zijn je online posities binnen de zoekmachine gezakt de afgelopen perioden?

We kregen de volgende vragen voorgeschoteld: “Waarom staan wij niet meer op de eerste pagina van Google?”, “Waarom staan onze concurrenten ineens boven ons?”, “We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd om backlinks te krijgen de afgelopen periode, maar we hebben nog minder goede resultaten als de periode ervoor. Hoe kan dit?”.

Op bovenstaande vraagstukken is er maar één antwoord te geven. Door de ogen van de specialisten bij Google is er gebruik gemaakt van verkeerde technieken. Als je het krijgen van backlinks als doel hebt gezien, is de kans groot dat je hierdoor een minder goede vindbaarheid hebt als een half jaar terug.

Tijdens een interview met Matt Cutts zijn een aantal punten over backlinks krijgen naar voren gekomen:

1: Backlinks krijgen is een belangrijk onderdeel.

Backlinks krijgen is nog steeds een belangrijk onderdeel om een hoge positie in Google te krijgen. Het krijgen van backlinks is nog steeds een belangrijk traject binnen zoekmachine optimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google kunnen door de backlinks zien hoe belangrijk (autoriteit) een website is ten opzichte van een ander.

2: Het krijgen van backlinks of het inzetten van linkbuilding is niet slecht op zich.

Backlinks of linkbuilding is niet slecht, mits je een juiste linkbuilding strategie geformuleerd hebt. In de filosofie van Google geven zij aan dat het belangrijk is om een eerlijke en informatieve website te beheren.

Op het moment dat je voor je websitebezoeker informatieve en leuke informatie biedt, dan zal men dit ook delen in hun eigen netwerk waardoor linkbuilding ook natuurlijk zijn werk zal doen. Start dus met goede content en denk dan na over linkbuilding, in plaats van andersom.

3: Probeer relevante links te verzamelen.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk relevante inkomende links te verzamelen. Linkverzameling websites werkten voorheen wel, maar dit heeft geen enkele meerwaarde meer.

Op het moment dat je nieuwsberichten of artikelen op websites kan schrijven van bijvoorbeeld een vak gerelateerde website, een website van een leverancier, of een andere website die gerelateerd is, dan zal deze link ook écht een bijdrage leveren aan een betere vindbaarheid.

4. “Gast berichten” kunnen een negatief resultaat opleveren.

Op het moment dat je iedereen op je website een gastbericht laat schrijven, puur uit linkbuilding oogpunt, zal dit ten nadelen zijn voor je online vindbaarheid.

Het is en blijft hierdoor linkuitwisseling. Het is belangrijk om af te vragen of het artikel ook een echte meerwaarde biedt voor de websitebezoeker. Als dit zo is, kun je gerust een gast bericht op je website plaatsen.

5. “Content syndication” moet gepland worden.

Als je bepaalde artikelen met andere organisaties, filialen of bijvoorbeeld franchise vestigingen deelt, is het belangrijk om als eerste het artikel op de website te plaatsen en goede afspraken te maken over een bronvermelding.

Als je zelf je eigen bericht later op de website hebt staan als een andere website, dan is deze eerder door Google geïndexeerd. Google zal hierdoor jouw artikel zien als “dupclicate”, ofwel dubbele content en je zal hierdoor minder goed vindbaar zijn.

Adviesgesprek:

Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kunnen wij nakijken of de website voldoet aan de huidige normen. Op basis van een SEO check zullen wij een advies uitbrengen of het verstandig is om te investeren in een SEO (zoekmachine optimalisatie) traject.