Sitemap XML, een must have voor website eigenaren

Elke dag zijn de zoekmachine systemen druk om elke website die online staat te indexeren. In Nederland gebruikt ruim 95% die een zoekmachine gebruikt, de zoekmachine Google. Hierdoor spreken we in dit artikel dan ook over Google, gezien deze voor de online marketing de belangrijkste zoekmachine is om op te focussen.

Wat is een sitemap XML:

Een sitemap XML is een bestand waarin alle websitepagina’s, producten en categorieën vermeld staan die Google gemakkelijk kan uitlezen.

Hoe Google werkt:

Om te begrijpen wat je met een sitemap XML kunt, is het belangrijk om vooraf te weten hoe Google werkt.

Bijna elke dag (of om de dag) crawlt Google alle websites die wereldwijd online staan. Op basis van een “classified” algoritme geeft Google elke website een waardering. Als een internetgebruiker iets via de zoekmachine Google zoekt, krijgt hij of zij een overzicht met daarin verschillende vermeldingen.

Bij zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn er een aantal algemene regels en standaarden die belangrijk zijn voor je positie, ook wel je online vindbaarheid genoemd voor verschillende zoekwoorden. Als je een goede invulling hebt gegeven aan de optimalisatie van je website, kom je beter naar voren in Google, dan iemand die hier weinig aandacht aan gegeven heeft.

Waarom is een sitemap XML zo belangrijk?

Met een sitemap XML worden alle pagina’s in kaart gebracht waar een website uit bestaat. Een sitemap XML is een bestand wat door Google goed uitgelezen kan worden. Op het moment dat een website door Google bezocht wordt zal indien mogelijk, altijd eerst de sitemap XML uitgelezen worden. Als deze volledig is en alle pagina’s bevat waar je website uit bestaat, zal Google deze pagina’s ook allemaal daadwerkelijk gaan crawlen.

Stappenplan voor een sitemap XML

Het genereren en doorvoeren van een sitemap XML is niet lastig. Door middel van onderstaand eenvoudig drie stappenplan kun je een sitemap XML genereren en doorvoeren.

1. Hoe genereer ik een sitemap XML?

Een sitemap XML is zelf te maken, maar deze zal wel goed opgebouwd moeten worden. Het is makkelijker om een sitemap XML automatisch te laten genereren. Dit kan bijvoorbeeld via een sitemap XML. Vul de URL van je website in en klik op start. Op het moment dat je sitemap XML gedownload is, kun je deze downloaden.

2. Hoe zet ik een sitemap XML op de site?

Op het moment dat je een sitemap.xml gedownload hebt, is het belangrijk om deze vooraf te controleren. Analyseer of alle belangrijke pagina’s in de sitemap.xml opgenomen zijn. Als dit niet het geval is, zal je contact moeten opnemen met je webbouwer, omdat deze pagina’s blijkbaar niet (goed) geïndexeerd worden.

Als de sitemap gereed is, kun je deze uploaden in de “root” van je website. Mocht niet weten hoe dit moet, dan kun je het beste contact opnemen met je webbouwer die die dit voor jou kan regelen.

3: Sitemap XML, conclusie en vervolg:

Als de sitemap XML gereed is en op de website geplaatst is, dan zal deze bereikbaar moeten zijn via www.uwdomein.nl/sitemap.xml. De laatste handeling die je kunt verrichten, zodat Google altijd toegang heeft tot je sitemap, is door dit door te voeren in de Google Webmaster tools.

Ga naar www.google.com/webmastertools om een account aan te maken of in te loggen. Ga vervolgens via het menu naar “Optimalisatie”, gevolgd door “sitemaps”.

Hier kun je de sitemap.xml doorvoeren. Belangrijk om te onderkennen is dat op het moment je een sitemap.xml ingediend hebt en je wekelijks nieuwsberichten toevoegt, je sitemap.xml snel verouderd is. Je zult dus met regelmaat je sitemap.xml opnieuw moeten verversen. Het is mogelijk om dit automatisch te laten genereren. Neem hiervoor contact op met je webbouwer.

Advies:

Wil je meer weten over een sitemap XML of heb je een andere internet marketing vraag? Neem gerust contact op.