Google Bard – Het antwoord van Google op ChatGPT?

Als er een onderwerp de laatste tijd populair is, dan is het (de invloed van) AI. Vooral de razendsnelle opkomst van de tekstgenerator ChatGPT is veelvuldig in het nieuws. Zowel de voor- als nadelen van deze chatbot worden besproken. Zo gebruikt het ene bedrijf het om teksten te laten schrijven voor zijn website, maar zijn docenten juist sceptisch tegenover de – door studenten veelvuldig gebruikte – dienst.

Google kan natuurlijk niet achterblijven en speelde deze week met de introductie van ‘Bard’ in op alle ontwikkelingen. Zoals ze het zelf zeggen is het een belangrijke volgende stap in de AI-reis van Google. Bard is een experimentele conversatie-AI-service en wordt de komende weken op grotere schaal beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Wat maakt Bard onderscheidend van bijvoorbeeld ChatGPT?

Het grootste voordeel dat Bard heeft ten opzichte van ChatGPT, is het al bestaande enorme databestand van Google. Hierdoor heeft Bard een veel ruimer aanbod aan informatie. Daarnaast maakt Bard gebruik van de data en bronnen die nu online beschikbaar zijn. De kennis van ChatGPT gaat (nog) niet verder dan gebeurtenissen voor 2021. Bard kan op deze manier de meest recente en hoogste kwaliteit details geven in de antwoorden. Verder komen beide systemen redelijk overeen. Zo kun je bijvoorbeeld beide chatbots vragen om bruiloft inspiratie en tips, de uitleg van een complex concept of de beste vertaling voor een tekst.

Kan ik volledig vertrouwen op AI-systemen als Bard?

Het korte antwoord hierop is nee. Zowel Bard als ChatGPT hebben sinds de lancering laten zien dat ze nog niet vrij zijn van kinderziektes. Feit blijft dat de systemen goed zijn in het geven van antwoorden op basis van statistieken. Ze zijn echter niet in staat om dit te sorteren op waarheid. Door experts wordt dit ook wel ‘hallucineren’ genoemd, wanneer een bot vol overtuiging totale onzin als een betrouwbaar antwoord presenteert. Mocht je gebruikmaken van de chatbots, dan is het altijd aan te raden de tekst te controleren. Zowel voor het filteren van foutieve informatie als de tekst iets ‘menselijker’ te herschrijven.

Om een tweetal voorbeelden van het ‘hallucineren’ te noemen. Bard beweerde dat de James Webb-ruimtetelescoop de eerste foto’s van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel heeft genomen. De chatbot lijkt daarbij niet in staat op een bericht juist te filteren op waarheid. Hij haalde zijn feiten namelijk uit een bericht dat specifiek gaat over de eerste keer dat de Webb-telescoop exoplaneten vastlegde. Bard interpreteerde dit echter als de eerste keer ooit. En ook ChatGPT kun je niet blindelings vertrouwen. Deze dienst gaf namelijk op donderdag al de uitslag en statistieken van een wedstrijd die pas voor zondag op de planning staat.

Maak jij al gebruik van AI-systemen als Bard of ChatGPT?