Mobile-First Design: Eerst de mobiele website, dan pas de desktop variant

Hoe vaak gebruik jij jouw mobiel om een website te bezoeken? Voor de meerderheid van de lezers zal het antwoord ‘regelmatig’ of zelfs ‘dagelijks’ zijn. In de snel evoluerende wereld van het internetgebruik is mobiel de nieuwe norm geworden. Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten om online te surfen, informatie te zoeken en aankopen te doen. In deze context is het concept van mobile-first design ontstaan. Hoewel de cijfers per onderzoek enigszins variëren, ligt het percentage mobiele gebruikers standaard hoger dan desktop gebruiker (zo’n 60% om 40%). En dat percentage blijft alleen maar groeien.

Mobile-first design is een benadering waarbij websites en hun content eerst worden ontworpen en ontwikkeld voor mobiele apparaten, voordat ze worden geoptimaliseerd voor desktopweergave. In deze blogpost gaan we dieper in op wat mobile-first design inhoudt, waarom het belangrijk is en krijg je een mobile-first checklist.

Waarom is mobile-first design belangrijk?

Het belang van mobile-first design kan niet genoeg worden benadrukt in het huidige digitale landschap. Statistieken tonen aan dat het mobiele internetverkeer wereldwijd gestaag blijft groeien. Mensen gebruiken hun smartphones en tablets om onderweg informatie op te zoeken, sociale media te gebruiken en te winkelen. Even de openingstijden van een winkel opzoeken, de menukaart van een restaurant bekijken of informatie over een evenement lezen. Het is essentieel om websites te ontwerpen die zijn geoptimaliseerd voor de mobiele ervaring en bezoekers in staat stellen snel en eenvoudig de benodigde info te vinden.

Mobile-first design heeft ook invloed op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google, de meest gebruikte zoekmachine, heeft aangegeven dat mobielvriendelijkheid een belangrijke rankingfactor is geworden. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel lopen het risico lager te worden gerangschikt in zoekresultaten, wat kan leiden tot minder verkeer en minder zichtbaarheid.

Daarnaast draagt mobile-first design bij aan een betere gebruikerservaring. Mobiele apparaten hebben beperkingen zoals kleinere schermen en langzamere internetverbindingen. Door te focussen op mobiel ontwerp, dwing je ontwerpers met mobile-first design na te denken over essentiële inhoud, vereenvoudigde navigatie en snelle laadtijden. Dit resulteert in een positieve gebruikerservaring, waarbij (mobiele) gebruikers gemakkelijk de gewenste informatie kunnen vinden zonder onnodige inspanningen.

Checklist mobile-first design – Hier moet je op letten bij websiteontwerp voor mobiel

Maak je de keuze om voor een mobile-first design te gaan, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zowel qua ontwerp als de techniek achter de website zijn er stappen die specifiek voor mobiel ontwerp moeten worden gezet. We hebben een handig overzicht voor je gemaakt, zodat jij ze stuk voor stuk kunt afstrepen.

1. Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten en -oriëntaties. Dit noemen we een responsief ontwerp. Gebruik responsive (in het Nederlands soms vloeibare genoemd) lay-outs, flexibele afbeeldingen en (CSS-)media query’s om een naadloze ervaring op verschillende apparaten te garanderen. CSS-mediaquery’s geven je via CSS-code de mogelijkheid om de opmaak en stijl aan te passen voor een specifieke apparaat grootte. Deze code gebruik je wanneer de standaard lay-out builder je niet verder kan helpen.

2. Belang van snelheid: Mobiele gebruikers hebben vaak beperkte bandbreedte en kunnen ongeduldig zijn. Verminder de laadtijden van je website door het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van het aantal HTTP-verzoeken en het gebruik van caching-technieken. Snelle laadtijden zijn cruciaal voor een positieve mobiele ervaring.

3. Prioriteit voor inhoud: Bepaal welke inhoud het belangrijkst is en zorg ervoor dat deze prominent aanwezig is op mobiele apparaten. Vermijd overbodige elementen en inhoud die niet relevant is voor mobiele gebruikers. Daar waar op desktop extra elementen voor een afgerond geheel kunnen zorgen, is het op mobiel meestal weer een extra punt waarop de bezoeker vast kan lopen tijdens het scrollen.

4. Touch-vriendelijke elementen: Knoppen, links en interactieve elementen moeten groot genoeg zijn en voldoende ruimte hebben tussen elkaar, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen selecteren zonder per ongeluk andere elementen aan te raken.

5. Navigatie vereenvoudigen: Beperk het aantal menu-items en gebruik eenvoudige, intuïtieve navigatie. Overweeg een mobiel specifiek menuontwerp, zoals een uitschuifbaar hamburgermenu. Zorg ervoor dat interactie-elementen gemakkelijk te gebruiken zijn met vingers, met voldoende ruimte tussen knoppen en links.

6. Optimaliseer formulieren: Als je formulieren hebt op je website, maak deze dan gebruiksvriendelijk op mobiele apparaten. Gebruik bijvoorbeeld invoervelden die zijn geoptimaliseerd voor aanraakbediening en minimaliseer het aantal verplichte velden.

7. Lettertype en tekstgrootte: Kies leesbare lettertypen en tekstgroottes die goed werken op kleine schermen. Houd rekening met de beperkte ruimte, gebruik afbrekingen in de woorden en vermijd te lange alinea’s. Door gebruik te maken van een buffer aan de zijkanten van de (tekst)blokken maak je het eenvoudiger om te scrollen.

8. Test op verschillende apparaten en browsers: Zorg ervoor dat je website goed werkt op verschillende mobiele apparaten (iOS en Android) en in verschillende mobiele browsers. Voer regelmatig tests uit om ervoor te zorgen dat alles correct wordt weergegeven.

9. Gebruik van afbeeldingen en video’s: Wees spaarzaam met media-inhoud op mobiel om de laadtijden te minimaliseren. Overweeg het gebruik van lichte afbeeldingen en video’s en bied indien mogelijk alternatieve tekstinhoud. Er zijn ook plug-ins beschikbaar die afbeeldingen automatisch verkleinen, zonder kwaliteitsverlies.

10. SEO-vriendelijkheid: Vergeet niet om jouw mobiele website SEO vriendelijk te maken. Denk daarbij aan het gebruik van mobielvriendelijke metatags en het optimaliseren van je website voor mobiele zoekopdrachten en -resultaten. Plug-ins als Yoast SEO geven jij bijvoorbeeld de mogelijkheid om een testweergave te krijgen van alle SEO-elementen op mobiel.

11. Gebruikerservaring testen: Voer gebruikstesten uit met echte mobiele gebruikers om inzicht te krijgen in hoe ze je website ervaren en eventuele problemen te identificeren. Pas je een tekst of elementen aan op je website, controleer dan altijd of dit geen invloed heeft gehad op de weergave van de overige elementen.

Is jouw website geoptimaliseerd voor mobiel?

Heb je al een goedwerkende desktop website, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om de mobiele variant alsnog te optimaliseren. Want ook al is het dan geen mobile-first design meer, het is nooit te laat om kritisch naar de mobiele website te kijken. Het biedt voordelen zoals betere SEO-ranking, verbeterde gebruikerservaring en hogere conversies. Daarnaast heb je met een goedwerkende mobiele website een voordeel ten opzichte van de concurrentie die geen/weinig energie in hun mobiele website heeft gestoken. Kunnen we jou helpen met jouw mobiele website? Stuur ons dan gerust een bericht.