Pinterest als inspiratiebron én marketingmiddel

In de wereld van de marketing is het belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe manieren om je merk te promoten en je doelgroep te bereiken. Een social media platform en marketingmiddel dat volgens ons nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is Pinterest. Wat begon als een plek voor het delen van inspirerende afbeeldingen en ideeën, is uitgegroeid tot een krachtige tool voor marketeers om hun producten en diensten te promoten. In deze blog duiken we dieper in de wereld van Pinterest Marketing en ontdekken we hoe dit platform kan dienen als het geheime wapen van digitale marketeers.

Waarom is visuele inspiratie zo belangrijk voor jouw marketing?

Eén van de belangrijkste redenen waarom Pinterest zo effectief is in marketing, is de focus op visuele content. De kans is erg groot dat ook jij wel eens naar inspiratie voor een klus- of hobbyproject hebt gezocht. Of naar ideeën voor je volgende vakantie. En dat je tijdens deze zoektocht op Pinterest uitkwam. Een Pinterest Bord met een overzicht van activiteiten in Griekenland, inclusief foto’s van de azuurblauwe zee en witte dorpjes. Het zien van de mogelijkheden trekt mensen sneller over de streep dan er enkel over lezen.

Mensen worden namelijk sterk aangetrokken door beeld, en Pinterest biedt een schatkamer aan afbeeldingen en ideeën. Of het nu gaat om mode, interieur, recepten, reizen of DIY-projecten, gebruikers kunnen eindeloos scrollen door inspirerende beelden. Dit creëert een unieke kans voor merken om visueel aantrekkelijke content te delen die de aandacht van potentiële klanten trekt.

Wat is Pinterest SEO?

Pinterest fungeert ook als een krachtige zoekmachine en heeft daarmee veel meerwaarde voor jouw SEO. Zoek je zelf wel eens naar (visuele) inspiratie, dan is het je vast al opgevallen dat vooral in de afbeeldingen een groot gedeelte van de zoekresultaten richting Pinterest gaat. Gebruikers gaan naar Pinterest om specifieke ideeën en inspiratie te zoeken. Door doordachte zoekwoorden en beschrijvingen toe te voegen aan je pins, vergroot je de kans dat jouw content wordt ontdekt door mensen die actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. Dit maakt Pinterest niet alleen een visueel platform, maar ook een effectief hulpmiddel voor Search Engine Optimization (SEO).

Goede SEO = goede verkeersgenerator

Pinterest is niet alleen een platform voor visuele inspiratie; het is ook een uitstekende bron van verkeer naar je website. Presenteer je producten of diensten op een aantrekkelijke manier en gebruik goede koppen en beschrijvingen (SEO). Link dit vervolgens naar je website en je kunt Pinterest gebruiken als een verkeersgenerator. Het feit dat Pinterest-gebruikers vaak actief op zoek zijn naar ideeën en producten, maakt de kans groter dat ze doorklikken naar jouw website en overgaan tot aankoop.

Etsy – Een voorbeeld van succesvolle Pinterest Marketing

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat succesvolle Pinterest Marketing heeft geïmplementeerd, is het Amerikaanse “Etsy”. Etsy is een e-commerceplatform dat handgemaakte en unieke producten van individuele verkopers aanbiedt. Het platform heeft zijn Pinterest-strategie slim ingezet om de naamsbekendheid te vergroten, betrokkenheid te genereren en uiteindelijk de verkoop te stimuleren. Daarbij maakten ze gebruik van de volgende punten:

 1. Visueel Aantrekkelijke Pins:
  Etsy maakt gebruik van hoogwaardige, visueel aantrekkelijke pins die de diversiteit van producten op het platform laten zien. Of het nu gaat om handgemaakte sieraden, vintage kleding of op maat gemaakte kunstwerken, de pins stralen creativiteit uit en weerspiegelen de unieke aard van de producten die op Etsy te vinden zijn.
 2. Seizoensgebonden en Trendgevoelige Content:
  Etsy houdt rekening met seizoensgebonden trends en evenementen. Of het nu gaat om feestdagen, speciale gelegenheden of opkomende modetrends, Etsy zorgt ervoor dat hun Pinterest-content relevant is en inspeelt op de interesses van de gebruikers.
 3. DIY en Inspiratieborden:
  Naast het promoten van producten, deelt Etsy ook inspirerende content zoals doe-het-zelf (DIY) ideeën en creatieve projecten. Dit soort content spreekt de doelgroep aan die op zoek is naar ideeën en inspiratie voor hun eigen creatieve projecten.
 4. Link naar Productpagina’s:
  Etsy optimaliseert het gebruik van call-to-action (CTA) in hun pins door rechtstreeks te linken naar de productpagina’s op hun website. Dit vergemakkelijkt het aankoopproces voor de gebruiker, waardoor de kans op conversie toeneemt.
 5. Samenwerkingen en Influencers:
  Etsy heeft samengewerkt met influencers en populaire Pinterest-gebruikers om hun bereik te vergroten. Dit heeft geholpen om nieuwe doelgroepen aan te trekken en de geloofwaardigheid van het merk te versterken.
 6. Gebruik van Rich Pins:
  Etsy maakt gebruik van zogenaamde “Rich Pins”, die dynamische informatie zoals prijzen, beschikbaarheid en directe links naar de productpagina bevatten. Dit maakt de shopping-ervaring naadloos en efficiënt.

  Het resultaat van Etsy’s Pinterest Marketing is een groeiende aanwezigheid op het platform, een betrokken community en een positieve invloed op de verkoop. Door de combinatie van creativiteit, relevantie en strategische benadering heeft Etsy bewezen dat Pinterest een waardevol kanaal kan zijn voor het promoten van een breed scala aan producten en het opbouwen van een sterk merkbeeld.

Is Pinterest Marketing de moeite waard?

Pinterest Marketing is meer dan alleen het delen van mooie afbeeldingen. Het is een krachtig instrument waarmee merken hun visuele verhaal kunnen vertellen, ontdekt kunnen worden door potentiële klanten en verkeer naar hun websites kunnen genereren. Door te profiteren van de kracht van visuele inspiratie, SEO-optimalisatie en het delen van kwaliteitscontent, kunnen digitale marketeers Pinterest inzetten als een effectieve en creatieve manier om hun merk te promoten en te laten groeien. Ga jij Pinterest toevoegen aan je digitale marketingstrategieën?