Hoe maak ik mijn website toegankelijk voor mensen met een visuele beperking?

Enkele weken geleden schreven we een blog over het toegankelijk maken van jouw website voor dove en slechthorende mensen. Naast deze groep met een auditieve beperking, is er ook een grote groep die een visuele beperking heeft. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland zijn slechtziend of blind. Ook voor deze groep is een toegankelijke website extra belangrijk. Waar je rekening mee moet houden en hoe je deze kennis toe kunt passen op jouw eigen website, dat vertellen we je in dit blog.

Wat is de definitie van blind en slechtziend?

Allereerst is het goed om te weten dat niet iedereen die slecht ziet, onder de term slechtziend valt. In Nederland zijn er bijvoorbeeld meer dan 9 miljoen mensen die een bril en/of contactlenzen dragen. Deze mensen zien echter goed met dit hulpmiddel.

Iemand die een visus heeft van minder dan 30% of een gezichtsveld van minder dan 30 graden, is slechtziend. Een visus van minder dan 0.05% of minder dan 10 graden valt onder blindheid. Dit zijn de visuele beperkingen waar wij in dit blog over schrijven.

Welke hulpmiddelen zijn er voor het toegankelijk maken van mijn website voor visueel beperkte mensen?

Gelukkig zijn er anno 2023 veel applicaties en hulpmiddelen ontwikkeld die het voor visueel beperkte mensen mogelijk maken een website te bezoeken.

Dit kan onder andere met screenreaders. Screenreaders lezen de tekst op een webpagina hardop voor, zodat gebruikers met visuele beperkingen de inhoud kunnen horen. Ze werken vaak samen met brailleleesregels. Veelgebruikte screenreaders zijn JAWS, NVDA, VoiceOver en Vox (voor iOS en macOS).

Tip voor jouw website! Gebruik semantische HTML-tags om de structuur van je website correct weer te geven. Dit omvat het gebruik van < header >, < nav >, < main >, < article >, < section >, en < footer > tags om de pagina te structureren. Semantische HTML helpt ook bij het begrijpen van de inhoud door hulptechnologieën zoals screenreaders.