Wordt Google Analytics binnenkort verboden?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bekendgemaakt dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan. Waarom is dit het geval en wat zijn de mogelijke gevolgen voor het gebruik van Google Analytics in Nederland? We lichten het graag voor je toe.

Hoe werkt Google Analytics?

Je hebt er vast een keer mee gewerkt. Google Analytics is een (gratis) software programma van Google dat je inzicht geeft in het gedrag op je website of webshop. Het geeft je inzicht in zowel het aantal bezoekers, waar ze vandaan komen, waar ze naartoe navigeren en wat het einddoel is. Je krijgt hierdoor een gedetailleerd beeld van jouw websiteprestaties.

Gebruik je Google Analytics, dan verwerk je de analytische cookies en daarmee dus de persoonsgegevens van jouw websitebezoekers. Dat heeft dus gevolgen voor hun privacy. Je moet hierbij in principe zowel voldoen aan de Telecommunicatiewet (jouw bezoekers informeren en om toestemming vragen) als aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Overtreding aan de AVG?

Op 15 januari 2022 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekendgemaakt dat Google Analytics mogelijk de AVG wet (in het Engels GDPR genoemd) overtreedt. In januari 2022 heeft de Oostenrijkse privacy toezichthouder een onderzoek voor de Oostenrijkse site uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat Google Analytics niet voldoet aan de AVG. De AP onderzoekt momenteel twee klachten over het gebruik van Google Analytics In Nederland. Na afronding van dat onderzoek kan de Autoriteit Persoonsgegevens zeggen of Google Analytics in de huidige vorm wordt verboden of toegestaan. De uitspraak wordt begin 2022 verwacht.

Privacygegevens

Bij het gebruik van Google Analytics worden persoonsgegevens naar de Verenigde Staten verstuurd. Hieronder vallen gegevens voor gebruikersidentificatie, IP-adressen en browsergegevens. De door Google verwerkte data worden beschouwd als persoonsgegevens, zelfs wanneer het IP-adres anoniem is. De toegang van deze data zonder voorafgaande toestemming van de gebruiker.

Hoe belangrijk is Google Analytics voor mijn bedrijf?

Als de uitspraak op Europees niveau wordt overgenomen, dan betekent het dat niet alleen het gebruik van Google Analytics door Europese gebruikers tegen het licht moet worden gehouden. Dit geldt dan voor alle Amerikaanse aanbieders van software en diensten die persoonsgegevens verwerken. Denk aan Salesforce, Hubspot en Adobe.

Wat zijn de alternatieven voor dit probleem?

Je kunt momenteel doorgaan met het gebruik van Google Analytics totdat de officiële uitspraak van de AP is gekomen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om inzicht te krijgen in de statistieken van je webshop. Er zijn online tal van alternatieven te vinden bij externe partijen. Voorbeelden hiervan zijn Piwik, Clicky, Open Web Analytics en Adobe Analytics. Ook Hiermee kun je belangrijke gegevens van websites zoals het bezoekersgedrag verzamelen. Mocht het straks nodig zijn om over te stappen op een andere applicatie dan gaan wij in een nieuw blog in op deze alternatieven.