Zo helpen A/B-testen jou naar de beste versie van jouw website

Een rode knop voor jouw call-to-action of toch een zwarte omdat dit beter bij jouw huisstijl past? En gebruik je dan de tekst ‘Meld je aan’ of ‘Ontvang elke week de mooiste aanbiedingen’. Wat werkt beter? Vaak is het een kwestie van proberen. Daarom zijn A/B-testen zo populair bij webbouwers. Je maakt meerdere versies van een pagina of website en bekijkt vervolgens de statistieken om te zien waar de voorkeur van de gebruiker ligt. In deze blogpost gaan we dieper in op wat A/B-testen zijn, waarom ze cruciaal zijn en hoe je ze effectief kunt inzetten om de prestaties van je website te verbeteren.

Wat is A/B-testen?

A/B-testen, ook wel split-testing genoemd, is een methode waarbij twee versies van een webpagina of element met elkaar worden vergeleken om te bepalen welke versie betere resultaten oplevert. De ‘A’ staat voor de originele versie, terwijl de ‘B’ een gewijzigde versie is, waarin één specifiek element is aangepast, zoals de kleur van een knop, de tekst van een call-to-action, of de lay-out van een pagina.

Waarom is A/B-testen belangrijk?

A/B-testen stellen je in staat om beslissingen te nemen op basis van harde data in plaats van aannames. Je kunt zien welke versie daadwerkelijk leidt tot een hogere conversie, klikfrequentie of andere gewenste acties. Stel dat je twijfelt tussen verschillende kleuren voor jouw call-to-action knoppen, dan kan een A/B-test deze keuze vereenvoudigen.

Websites zijn daarnaast dynamisch en trends veranderen. A/B-testen bieden een gestructureerde manier om voortdurend te experimenteren en je website aan te passen aan de veranderende behoeften van je doelgroep. Je kunt A/B-testen daarbij ook over een langere termijn toepassen of juist voor een kortere periode, mocht je een keuze sneller willen maken. Ook is het goed om bij nieuwe trends rekening te houden met jouw doelgroep.

Door kleine aanpassingen door te voeren op basis van A/B-testresultaten, kun je de prestaties van je website geleidelijk optimaliseren en de impact op je doelstellingen maximaliseren. Ook gaat de verandering naar een nieuwe trends op deze manier geleidelijk en sluit jouw website beter aan op de wensen van jouw doelgroep.

Hoe voer je een effectieve A/B-test uit?

Het is natuurlijk belangrijk om een goed plan te hebben voordat je start met A/B-testen. Daarbij is ook de redenering achter de A- en B-elementen het beste uitgangspunt. Zet daarbij de volgende stappen:

1. Bepaal je doelstellingen: Definieer duidelijk wat je wilt bereiken met de A/B-test. Is het verhogen van conversies, het verbeteren van de klikfrequentie of het verlagen van de bounce rate?

2. Kies het element om te testen: Selecteer het specifieke element dat je wilt aanpassen. Dit kan variëren van de kleur en tekst van knoppen tot de volledige lay-out van een pagina. Een voordeel van de keuze voor kleine testelementen is dat je de verbeteringen geleidelijk kunt toepassen. Stel dat je twee volledig verschillende websites gebruikt, dan kun je misschien zien dat er meer wordt geklikt op een specifieke knop, maar kun je niet altijd met zekerheid zeggen of dat komt door de kleur of juist door de algehele uitstraling van omliggende achtergrond en tekst.

3. Willekeurige verdeling: Zorg ervoor dat de bezoekers willekeurig worden verdeeld tussen de A- en B-versies om vertekening te voorkomen.

4. Meet en analyseer: Gebruik webanalysetools om de prestaties van beide versies te meten. Analyseer de resultaten op basis van de vooraf bepaalde doelstellingen. Kies indien mogelijk voor een langere periode, omdat dit over het algemeen betere resultaten geeft die je voor een langere termijn kunt gebruiken.

5. Implementeer de winnaar: Als één versie significant beter presteert, implementeer dan die versie als de nieuwe standaard. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je daarna kunt stoppen met A/B-testen. Er zijn altijd nieuwe trends, nieuwe ontwikkelingen. Stel dat er uit onderzoek blijkt dat video steeds belangrijk wordt, dan kun je een A/B-test opstellen met twee verschillende pagina’s. Een met video, de andere zonder. Dit wil niet zeggen dat deze trend ook bij jou per definitie werkt. Maar het is zeker goed om dit te testen.

Voorbeelden van A/B-testen

De verschillende elementen die je kunt kiezen voor jouw A/B-test zijn natuurlijk oneindig. We hebben een aantal van de meest gebruikte opties voor je op een rij gezet. Uiteraard ken je zelf jouw website het beste. Twijfel je over een kleur of tekstlengte? Probeer daar dan eens een A/B-test op uit. Een andere optie is om een onafhankelijk iemand te vragen om feedback te geven op jouw website. Zij zien de website op een andere manier dan jijzelf (bedrijfsblindheid bestaat echt). Stel dat deze persoon aangeeft dat de teksten wel erg lang zijn, dan kun je bijv. een A/B-test uitvoeren met verschillende tekstlengtes.

1. Call-to-Action Knoppen: Verander de kleur, tekst of positie en meet welke versie meer klikken genereert. ‘Versturen’ of ‘Ontvang een gratis contentkalender’ geeft vaak hele andere resultaten. Een rode knop of toch geel? Kijk wat beter werkt, maar vergeet daarbij de

2. Landing Page Koppen: Experimenteer met verschillende koppen om te zien welke de bezoekers beter aanspreekt. ‘Welkom op mijn website’ kan een ander effect hebben dan een kop die direct jouw product of dienst beschrijft.

3. Formulierlengte: Test verschillende lengtes van formulieren om te ontdekken welke gebruikers eerder geneigd zijn in te vullen. Haken mensen af omdat jouw formulier te lang is? Blijkt een kort formulier veel vaker te worden ingevuld? Dan kun je dit aanpassen en jouw ‘aftercare’ aanpassen met extra vragen die eerst op het formulier stonden.

4. Afbeeldingen: Varieer de afbeeldingen op productpagina’s om te bepalen welke de verkoop stimuleert. Standaard stockphoto of iets meer moeite doen en een persoonlijke modelfoto van jouw product laten zien. Het kan het verschil maken tussen wel of geen aankoop.

Welke A/B-testen ga jij voor jouw website uitvoeren?

A/B-testen zijn een krachtig instrument in de gereedschapskist van elke marketeer en webontwikkelaar. Door continu te experimenteren en te leren van de data, kun je jouw website optimaliseren voor maximale impact. Onthoud: kleine veranderingen kunnen grote resultaten opleveren. Dus, durf te testen en ontdek hoe A/B-testen jouw online aanwezigheid naar nieuwe hoogten kan tillen.