Zoekmachine adverteren (SEA)

Adverteren via Google is erg populair en een erg effectief internet marketing kanaal. U kunt op elk wenselijk zoekwoord binnen een paar eenvoudige stappen zichtbaar zijn in de betaalde advertenties van Google. eZense kan u ondersteunen in het doelgericht online adverteren binnen de zoekmachines door een Google Ads Campagne op te zetten. Zoekmachine adverteren is vaak een logische vervolgstap op zoekmachine optimalisatie, maar dat is geen must. eZense is een gekwalificeerde Google Ads partner, wat betekent dat wij erkende kennis en ervaring hebben om voor u een campagne op te zetten.

Binnen een Google Ads campagne kan het onderscheid gemaakt tussen het zogenoemde zoeknetwerk en het displaynetwerk. Beiden netwerken hebben een eigen strategie.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel Zoekmachine Adverteren. Je kunt op elk wenselijk zoekwoord binnen een paar eenvoudige stappen zichtbaar zijn in de betaalde advertenties van Google. Dit doe je via Google Ads. Stel dat jouw bedrijf zwembaden verkoopt. Dan stem je jouw advertenties zo af dat mensen die zoeken op bijvoorbeeld ‘zwembad kopen’ jouw advertenties te zien krijgen. Deze advertenties worden altijd helemaal bovenaan de pagina met zoekresultaten weergegeven. Dus nog boven de niet betaalde, ook wel organische, zoekresultaten.

Waar moet ik op letten bij zoekmachine adverteren?

Zoals we het hierboven beschreven klinkt het natuurlijk heel eenvoudig. Maar het is geen kwestie van het uploaden van wat advertentieteksten en -beelden, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Ook het product of de dienst die je verkoopt heeft invloed. Verkoop je boeken, dan zal het enorm lastig worden om boven de grote namen als Bol.com en Bruna uit te komen met enkel het focuszoekwoord ‘boeken’. Maar heb je een boekenwinkel in Almelo, dan kun je met de combinatie ‘boeken Almelo’ met de juiste SEA strategie zeker hoog in de resultaten eindigen.

Wat zijn de voordelen van Zoekmachine adverteren?

Het adverteren via Google heeft veel voordelen. Vaak kennen enkel de oppervlakkige informatie. Je zet wat tekst in een advertentie en geeft een budget en dat is het. Je kunt echter veel meer, vooral als het gaat om specifiek targetten en het beheren van je budget. Pak je het goed aan, dan haal je het maximale uit dat budget.

Een aantal voordelen van Google Ads voor je op een rijtje:

 • Je kunt targetten binnen jouw doelgroep of geografische doelgroep. Heb je een viszaak in Almelo, dan levert het je waarschijnlijk weinig op om te adverteren in Amsterdam. Je stelt je geografische doelgroep dan in op Almelo + x km. Zo bereik je de mensen die interessant zijn voor jou, de kans dat dit potentiële klanten zijn is groter dan mensen uit Amsterdam. En je verspilt geen budget aan mensen die toch nooit klanten zullen worden. Ook kun je targetten op doelgroep. Geef je bijvoorbeeld zwangerschapgynmastiek, dan zal jouw doelgroep bij vrouwen liggen (uiteraard kunnen mannen wel mee of informatie zoeken over deze lessen). Ook dit kun je instellen voor je Zoekmachine Adverteren. De advertenties die je maakt worden dan voornamelijk aan vrouwen getoond.
 • Je betaald alleen als er op jouw advertentie wordt geklikt. Dit wordt ook wel cost per click (CPC) genoemd.
 • Je kunt adverteren met een onbeperkt aantal zoektermen
  Dit geeft je ook de ruimte om te experimenteren met woordcombinaties. Wat gebeurt er als je een andere stad koppelt, of als je specifiek laat weten welke soorten vis je bijvoorbeeld verkoopt. Is er een uniek product? Wat gebeurt er dan als je hier op adverteert? Op deze manier kun je bekijken waar veel op gezocht wordt, waar mensen op doorklikken. Is er nauwelijks of geen conversie, dan probeer je het met andere zoekwoorden. Op die manier kun je je budget ook weer zo optimaal mogelijk besteden.
 • Je advertenties zijn binnen enkele minuten, nadat de Google Ads campagne gestart is, al zichtbaar.
  Niet eerst dagen wachten op allerlei goedkeuringen en andere eisen. Je voegt je tekst en eventueel beeld toe, stelt alles in en je kunt ze uploaden. Google controleert de ads direct en laat indien nodig weten of er iets mis mee is. Dat wordt dan ook duidelijk aangeven, dus je kunt direct actie ondernemen en de advertenties waar nodig aanpassen.
 • Je hebt volledige controle over je budget. Het is dus niet zo dat je de advertenties inschakelt en Google bepaalt wat er mee gedaan wordt. Je kiest zelf hoe je ze wilt weergeven, aan wie je ze wilt weergeven en wat de bovengrens is voor je budget. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken van 10 cent per klik, met een bovengrens van 30 euro per dag. Heb je dit max. bedrag bereikt, dan stopt het bereik van de advertenties automatisch. Google zal hier ook een melding van maken, zodat jij kunt bepalen of je het bedrag wilt verhogen of niet.

Wat kan ik met Google Analytics? / Welke gegevens zie als ik kies voor Zoekmachine Adverteren?

Log je in bij Google Analytics, dan zul je onwijs veel opties zien staan. Weet je deze optimaal te benutten, dan zijn deze gegevens enorm waardevol. Bij juist gebruik kan dit betekenen dat het net dat duwtje geeft voor die belangrijke 1e plek in de zoekresultaten. Boven je concurrentie, waardoor je veel meer potentiële klanten op je website krijgt.

Wat kan ik zien in Google Analytics?

 • Hoe vaak jouw advertentie vertoond is. Je kunt zelf de periode bepalen. Wil je bijvoorbeeld zien hoe je advertenties deze week hebben gepresteerd? Of juist over de hele maand. Je bepaalt zelf welke gegevens je in wilt zien.
 • Verandering in zoekgedrag en dus kunnen inspelen op nieuwe kansen. Sommige veranderingen zijn voorspel, zoals de stijgende verkoop van zwembaden als het weer zonniger en warmer wordt. Maar soms zorgt een hype of andere ontwikkeling ook voor een verandering in het zoekgedrag. Zo zien we bijvoorbeeld bij veel klanten een stijging in duurzame / milieuvriendelijke producten. Mensen willen bijvoorbeeld hun zwembad mooi en eenvoudig schoon kunnen houden, maar ze willen hiervoor geen schadelijke producten meer gebruiken. Aan jou om dit soort veranderingen te zien in de zoekwoorden die gebruikt worden en de pagina’s die bezocht worden.
 • Hoeveel bezoekers er geweest zijn op jouw website aan de hand van de advertenties. Zie je een stijging bij een specifieke pagina? Kijk dan wat je hier goed doet ten opzichte van slechter presterende pagina’s. Of heeft het te maken bij een specifiek product dat opeens populair is? En andersom, mocht je opeens geen bezoekers meer hebben, check dan altijd of er niets mis is met je website. Misschien wordt hij gemarkeerd als onveilig of misschien is de laadtijd opeens enorm lang. Daalt het aantal websitebezoekers opeens zonder goede reden, dan is het een kwestie van direct actie ondernemen.
 • Hoeveel contactmomenten je dit heeft opgeleverd.
 • Wat jouw opbrengsten en kosten zijn (bij webshops)

eZense – De SEA-specialist

eZense kan jou ondersteunen in het doelgericht online adverteren binnen de zoekmachines door een Google Ads Campagne op te zetten. Zoekmachine adverteren is vaak een logische vervolgstap op zoekmachine optimalisatie, maar dat is geen must. eZense is een gekwalificeerde Google Ads partner, wat betekent dat wij erkende kennis en ervaring hebben om voor jou een campagne op te zetten.

Google Ads

Enkele voordelen van het adverteren via Google Ads

 • Targetting binnen uw doelgroep of geografische doelregio
 • U betaalt alleen als er op uw advertentie wordt geklikt
 • U kunt adverteren met een onbeperkt aantal zoektermen
 • U heeft volledige controle over uw advertentie budget
 • Uw advertenties zijn binnen enkele minuten nadat de Google Ads campagne gestart is, al zichtbaar

Slimmer adverteren met het vernieuwde Ads

Via het Google Ads systeem zijn steeds meer mogelijkheden. Zo kunt u “agressiever” adverteren binnen een bepaalde regio, een moment op een dag, of op een mobiel apparaat. Dit is niet alleen iets voor grote bedrijven, maar juist ook voor lokale ondernemers met een beperkt budget!

Google Shopping

Als u adverteert via Google Ads kunnen door middel van een technische aanpassing uw producten ook terug te vinden zijn in het vernieuwde Google Shopping systeem. Steeds vaker krijgt men afbeeldingen van producten (advertenties) te zien als zij via Google zoeknetwerk op specifieke producten zoeken.

Met een juiste koppeling met hulpprogramma Google Analytics is er inzicht in

 • Hoe vaak uw advertentie vertoond is
 • Verandering zoekgedrag en dus kunnen inspelen op nieuwe kansen
 • Hoeveel bezoekers er geweest zijn op uw website aan de hand van de advertenties
 • Hoeveel contactmomenten u hieruit gehaald heeft
 • Wat uw opbrengsten en kosten zijn (bij webshops)
 • Wat uw Return on Investments (ROI) is van betreffende advertentie campagne

Remarketing

Heeft iemand iets in zijn winkelwagen laten staan? Of heeft een groot aantal mensen uw website bezocht, maar geen contact opgenomen terwijl u dat wel wilde? Door middel van slimme remarketing campagnes kunt u deze doelgroep opnieuw targetten. De voordelen hiervan zijn een hoge conversieratio tegen lage kosten.

Meer informatie

Neem gerust contact op met eZense voor een vrijblijvend adviesgesprek.