Hoe je problemen met duplicate content voorkomt
Duplicate content kan leiden tot problemen met de ranking op Google en andere zoekmachines. Alhoewel er geen straf is voor het plaatsen van duplicate content, zullen je webpagina’s minder goed scoren als de inhoud ook terug te vinden is op andere pagina’s.
Wat is duplicate content?
Google’s definitie van duplicate content:
“Duplicate content verwijst in het algemeen naar stukken tekst op hetzelfde of andere domeinen waarvan de inhoud volledig overeenkomt of die in aanzienlijke mate vergelijkbaar zijn. Meestal is dit niet bedoeld om te misleiden. Voorbeelden van niet misleidende duplicate content kunnen zijn:
- Discussie forums die zowel reguliere als gestripte pagina’s kunnen genereren gericht op mobiele apparaten.
- Shop artikelen die via meerdere afzonderlijke URL’s getoond of gelinkt worden.
- Alleen-printen versies van webpagina’s
Google doet erg zijn best om pagina’s met duidelijke informatie te indexeren en te laten zien. Deze filtering betekent dat, indien je website een “gewone” en een “alleen-printen” versie van elk artikel heeft en geen van beiden is geblokkeerd door een “noindex meta tag”, we één van de pagina’s zullen kiezen om weer te geven. “
Als de content op verschillende pagina’s kan worden gevonden, vertoont Google slechts één van deze pagina’s in de zoekresultaten. Dit kan dan ook de pagina zijn die je eigenlijk niet wilt zien.
Hoe los je problemen met duplicate content op?
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je duplicate content problemen op te lossen. Natuurlijk kan je ook gewoon niets doen en hopen dat Google voor de juiste pagina’s kiest. Meestal is dit niet de beste oplossing, je kan beter het volgende doen:
- Schrijf unieke teksten voor al je pagina’s, ook voor je landingspages.
- Gebruik de rel = canonical functie om Google te informeren over de gewenste versie van een pagina. Voor de meeste duplicate content problemen is dit de beste oplossing.
- Verwijs pagina’s met een 301 omleiding door naar de originele pagina. In dat geval zullen de alternatieve pagina’s helemaal niet vertoont worden. Dit werkt niet met bijvoorbeeld alleen-printen pagina’s, omdat je deze wel wilt weergeven.
Het is niet nodig om dubbele pagina’s te blokkeren in je robots.txt bestand en het is ook niet noodzakelijk om deze pagina’s te voorzien van een no-index vermelding. Maak gebruik van de bovenstaande drie tips om je website te verbeteren.
Hulp nodig bij duplicate content problemen?
Kom je er zelf niet uit of weet je niet precies waar je moet zoeken? Wij kunnen je helpen om de problemen met duplicate content in kaart te brengen, waarna we samen op zoek gaan naar de beste oplossing voor jouw website. Neem vrijblijvend contact met ons op om te horen wat wij voor je kunnen betekenen.