Mobiele gebruikersvriendelijkheid is ranking factor Google

Google heeft officieel bekend gemaakt dat de mobiele gebruikersvriendelijkheid van websites meegenomen wordt als ranking factor voor de positie in de zoekresultaten op mobiele apparaten. De zoekmachine streeft er naar om gebruikers te voorzien van de informatie die zij zoeken, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Is je website niet mobielvriendelijk? Dan kan dit nadelige gevolgen gaan hebben voor de positie van je website in de zoekresultaten.

Waarom gaat Google mobile-friendly websites voorrang geven?

Wereldwijd verschuift het gebruik van desktop computers steeds meer richting verschillende mobiele apparaten. Of dit nou tablets, smartphones of andere mobiele apparaten zijn, Google wil haar gebruikers een optimale gebruikerservaring geven. Dit houdt in dat een webpagina op elk apparaat goed weergegeven moet worden.

Hoeveel impact heeft deze wijziging?

Het is nog onduidelijk hoeveel invloed deze wijziging precies gaat hebben, maar de zoekmachine gigant heeft aangegeven dat het impact gaat hebben op mobiele zoekresultaten in alle talen. De verwachting is dus dat er zeker op zoekopdrachten via mobiele apparaten significante verschillen in de posities in de zoekresultaten gaan komen.

Hoe zie ik of een website mobielvriendelijk is?

Je kunt op een mobiel apparaat eenvoudig zien of een website mobile-friendly is. In de zoekresultaten wordt dit voor de meta description weergegeven. Is de website mobielvriendelijk, dan staat er “Voor mobiel” naast het zoekresultaat:

Welke factoren bepalen de mobielvriendelijkheid van een website?

Om te bepalen of een website mobielvriendelijk is, kijkt Google naar een aantal factoren:

  • De tekst is leesbaar op elk apparaat, zonder in te zoomen.
  • De inhoud van de pagina past zich automatisch op de resolutie van het apparaat aan, zonder dat de gebruiker het scherm hoeft te draaien.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van software die niet toegankelijk is op alle apparaten, zoals bijvoorbeeld Flash.
  • Hyperlinks worden op dusdanige afstand uit elkaar geplaatst, zodat elke link eenvoudig aan te tikken is.

Testen of jouw website mobile friendly is

Wil je testen of jouw website mobielvriendelijk is? Google heeft een testsuite gemaakt waar je eenvoudig kunt testen of je website voldoet aan de eisen: Doe de mobielvriendelijkheid test van Google.

Meer weten?

Neem gerust contact op over het aanpassen van je website naar een mobielvriendelijk design.