Instagram Shopping – Is het de moeite waard voor mijn bedrijf?

Maak je zelf gebruik van Instagram, dan heb je de shopping functie vast al eens gezien. Veel bedrijven gebruiken deze functie om hun producten onder de aandacht te brengen. Het uiteindelijke doel is om de potentiële klant naar de website / webshop te krijgen of direct via de shopping functie een aankoop te laten doen.

Met Instagram Shopping kun je als bedrijf – het is enkel mogelijk om een shopping functie toe te voegen via een bedrijfspagina – je Instagramprofiel en berichten omzetten in een interactieve winkelervaring. Het stelt je in staat om producten rechtstreeks in je berichten en verhalen te taggen, waardoor je volgers gemakkelijk kunnen winkelen en aankopen kunnen doen zonder de app te verlaten.

Welke functionaliteiten heeft Instagram Shopping?

Allereerst heb je de mogelijkheid tot producttagging. Met Instagram Shopping kun je producten rechtstreeks in je berichten taggen. Gebruikers kunnen op de tag tikken om meer details te zien en doorgestuurd worden naar de productpagina op je website. Bij het taggen van producten kun je gedetailleerde beschrijvingen en prijsinformatie toevoegen. Dit helpt gebruikers om meer te weten te komen over je producten voordat ze doorklikken naar je website.

Je kunt ook producten taggen in je Instagram-verhalen. Dit stelt je in staat om aantrekkelijke visuele verhalen te creëren en geeft volgers de mogelijkheid om direct te winkelen vanuit je verhalen. Door op de productsticker te klikken krijgt de gebruiker een klikbare link te zien, die direct doorlinkt naar het specifieke product.

Instagram biedt ook een speciale overzichtspagina van jouw winkel op je profiel. Hier kunnen gebruikers al je getagde producten bekijken en direct naar de productpagina’s gaan om aankopen te doen. Deze overzichtspagina maakt het gemakkelijk voor volgers om je productcatalogus te ontdekken, inspiratie op te doen en te bladeren.

Shopping statistieken inzien binnen Instagram

Met Instagram Shopping krijg je toegang tot statistieken en inzichten over hoe je producten presteren. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak mensen op je producttags hebben geklikt en welke producten het meest populair zijn. Deze gegevens kunnen je helpen om je marketingstrategie en productaanbod te optimaliseren.

De shopping functie op Instagram stelt je dus in staat om je volgers te inspireren, je producten in de schijnwerpers te zetten en de drempel voor aankopen te verlagen door een soepele gebruikerservaring te bieden. Het is een krachtige tool voor e-commercebedrijven en merken die hun producten rechtstreeks op Instagram willen verkopen.

Elke tool heeft naast zijn vele voordelen, vaak ook (een paar) nadelen. In een volgend blog zullen we deze voor je toelichten. Op deze manier krijg je een zo compleet mogelijk beeld van de te gebruiken social media platforms en bijbehorende functionaliteiten.