301 omleidingen en SEO

Een 301 omleiding is een automatische doorverwijzing van een oude pagina naar een nieuwe pagina. Meestal wordt deze 301 omleiding gebruikt op het moment dat de oude pagina is verwijderd en hiervoor in de plaats een nieuwe pagina gekomen is. Een 301 omleiding levert een belangrijke bijdrage aan zoekmachine optimalisatie (SEO) en dus ook voor een betere online vindbaarheid! ( zie ook W3.org )

Een aantal voorbeelden wanneer je gebruikt maakt van een 301 verwijzing.

Eerste voorbeeld: 301 omleiding

Je hebt een webshop en je verkoop “Nike schoenen”. In 2013 heb je je collectie erop staan en in het najaar van 2013 wil je de nieuwe collectie online zetten. Je zet de nieuwe producten online en de oude haal je offline.

Op zich is niks mis met het bovenstaande voorbeeld. Echter zal je er wel rekening mee moeten houden dat de zoekmachines (en in het bijzonder Google) de verschillende producten op je webshop geïndexeerd heeft. Als iemand vanuit Google op de vermelding klikt, dan komt hij of zij zonder een juiste 301 omleiding uit op een pagina die niet bestaat en dan krijgt men een foutmelding (404 foutmelding).

Zonde, want je bent je bezoeker praktisch al kwijt. Daarnaast heeft je oude pagina ook een bepaalde waarde aan belangrijkheid (= Pagerank) opgebouwd. Door middel van een juiste 301 omleiding kun je ervoor zorgen dat de bezoeker niet meer bij de collectie van 2013 uitkomt, maar automatisch doorverwezen wordt naar de pagina met daarop de nieuwe collectie. Hierbij blijft de Pagerank behouden.

Tweede voorbeeld: 301 omleiding

Op het moment dat je binnen je website of webshop met anderen (URL) structuren gaat werken is het belangrijk dat je hiervoor een 301 omleiding instelt. Stel dat je je pagina’s anders gaat benoemen of gaat verplaatsen en hierdoor het adres veranderd, dan zal je moeten aangeven dat deze pagina verhuisd is. Dit kan met een 301 omleiding.

Derde voorbeeld : 301 omleiding

Je hebt een website of webshop en je besluit een nieuwe te laten bouwen. Het kan zijn dat je hetzelfde domeinnaam houdt of dat je switcht naar een ander domeinnaam. In bijna alle gevallen gaat de websitestructuur veranderen, omdat je het vaak anders opgebouwd wilt hebben. Het is dan erg belangrijk dat je vooraf de oude adressen (=URL’s) in kaart brengt en middels een 301 omleiding laat omleiden naar de niuewe URL.

Conclusie

Je zou een 301 omleiding moet instellen op elk moment dat er een wijziging komt in het bereikbare adres (=URL). Zoals besproken kan dit omdat een pagina of product verwijderd wordt, de website structuur veranderd of dat een website opnieuw opgebouwd wordt of gaat verhuizen.

Handige tools voor 301 omleidingen

Er zijn handige tools die kunt gebruiken voor de 301 omleidingen. Als eerste moet je weten waar de problemen zich in je website bevinden. Hiervoor kun je de Google Webmaster Tools gebruikt.

De Google Webmaster tools geeft je inzicht in alle technische verbeteringen van je website. Een belangrijk onderdeel is hier het onderwerp “Crawlfouten”. Hier wordt er onder andere aangegeven hoeveel niet gevonden pagina’s Google geïndexeerd heeft.

Als je verder klikt, krijg je een overzicht met welke pagina’s Google geïndexeerd heeft, maar niet meer bestaan. Het is nu de zaak om deze op te slaan. Door deze te downloaden, heb je ze netjes onder elkaar in Excel staan.

De vervolgstap is het noteren van de nieuwe locaties (adressen). Als je gebruikt maakt van de zogenoemde “SEO vriendelijke url’s”, kun je in het adres van de link nog tekst zien waar de oude pagina over ging. Het is belangrijk de meest relevante pagina die nog wel online staat erbij te zoeken. Mocht dit niet kunnen, kun je ze altijd nog naar de homepage verwijzen.

Op het moment dat het bestand compleet is, is het advies deze aan te leveren aan je websitebouwer. Door in de eerste kolom het oude adres te noteren en in de tweede kolom het nieuwe adres, kun je aangeven welke 301 omleiding ingesteld moet worden. Door middel van een zogenoemd “htaccess betand” kunnen de juiste omleidingen ingesteld worden door een webbouwer.

Meer informatie

Heb je behoefte aan meer informatie over dit onderwerp of heb je hulp nodig bij instellen hiervan?
Neem gerust contact met ons op.