Zomaar een foto gebruiken op social media, mag dat?

Je hebt de perfecte foto gevonden online voor een social media post. Er is alleen één probleem, je weet niet of je de foto mag gebruiken omdat er mogelijk copyright op zit.

Wat is copyright op foto’s?

Fotografie valt onder de auteurswet. Een foto is van iemand die hem gemaakt heeft en behoort daarom tot zijn bezit. De eigenaar van de foto heeft het recht te bepalen wat er met die foto gebeurt. Dit heet copyright. Het kan zijn dat diegene beslist dat de foto niet gepubliceerd mag worden of  tegen een bepaalde vergoeding. Gebruik je een foto zonder toestemming van de eigenaar? Dan kan je mogelijk een flinke claim verwachten.

Welke foto’s mag ik wel gebruiken?

Welke foto’s je wel en niet mag gebruiken hangt af van de licentie. Sommige makers geven aan dat de foto’s wel gebruikt mogen worden, maar niet voor commerciële doeleinden. Je mag de foto dus niet in een facebookpost  op je bedrijfspagina gebruiken die (in)direct zorgt voor meer omzet.

Waar kan ik wel foto’s vinden?

Op het internet zijn verschillende websites vindbaar met een databank aan (gratis) afbeeldingen die geschikt zijn voor social media. Hier moet wel expliciet vermeld zijn dat de foto’s voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden.
Ook zijn er speciale stockfoto websites waar je de rechten van een afbeelding kunt kopen. Dit zijn vaak professionele afbeeldingen die goed te gebruiken zijn. Het voordeel van deze afbeeldingen is dat je geen gedoe hebt met het uitzoeken van licenties.

Wil je meer weten over social media of wil je dit graag uitbesteden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!