1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Website optimalisatie
  4. Hoe belangrijk is een goede laadtijd van je website?
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Zoekmachine optimalisatie
  4. Hoe belangrijk is een goede laadtijd van je website?

Hoe belangrijk is een goede laadtijd van je website?

Google houdt van snelle pagina’s. Webpagina’s zouden in drie seconden or minder moeten laden. De laadtijd van een pagina is onderdeel van de algoritmes die Google gebruikt voor het bepalen van de ranking.

Waarom zijn snelle webpagina’s belangrijk?

Google heeft een ‘mobiel eerst / mobile first’ strategie. Dit betekent dat ze in de resultaten webpagina’s willen tonen die snel laden op je mobiele telefoon. Je pagina’s zullen dan ook de snelste gebruikerservaring moeten hebben.

Snelle pagina’s zijn niet enkel belangrijk voor de Google rankings, maar ook voor de algehele gebruikerservaring:

– Mobiele gebruikers zullen een pagina vrijwel direct verlaten als deze langzaam, bevroren of niet beschikbaar is.
– De meeste gebruikers verwachten dat een pagina binnen een paar seconden laadt.
– Veel gebruikers verlaten een pagina als deze binnen 5 seconden niet geladen is.
– Elke extra seconde die je webpagina nodig heeft om te laden, heeft een negatief effect op de conversie ratio van je website.

Laden je webpagina’s te langzaam, dan gaat dit je hoe dan ook klanten/bezoekers kosten. Omdat mensen afhaken, maar ook omdat Google de webpagina’s ook minder hoog ranken dan zou kunnen.

Hoe check ik of de laadtijd van mijn website goed is?

Er zijn online meerdere hulpmiddelen te vinden om de snelheid van je pagina (gratis) te checken. Zo biedt Google bijvoorbeeld PageSpeed Insights aan. Je vult hier je website url in en Google geeft tips voor het verbeteren van de snelheid. Denk hierbij aan het verwijderen van ongebruikte plug-ins, css en javascript.