Plat vs Diep: de juiste structuur voor je website

Een duidelijke websitestructuur helpt zoekmachines met het begrijpen van de content op je website. Hoe eenvoudiger het voor zoekmachines is om te bepalen waar je webpagina over gaat, hoe groter de kans dat de pagina’s een hoge ranking krijgen.

Een goed georganiseerde website helpt je bezoekers te vinden wat ze zoeken. En het helpt zoekmachines om te begrijpen wat het doel is van je website.

‘Platte websites’ vs ‘diepe websites’

De twee meest voorkomende navigatiestructuren voor websites zijn platte en diepe sites. Websites met een platte structuur proberen elke webpagina beschikbaar te maken met een minimaal aantal clicks. Een diepe structuur gebruikt lange paden om op een specifieke pagina te belanden. Het geeft je de mogelijkheid om specifieke pagina’s te targetten. Het nadeel is dat websitebezoekers en zoekmachines er langer over doen om de content te vinden die ze zoeken.

Een platte structuur maakt het eenvoudiger voor bezoekers en zoekmachines om alle pagina’s van je website te vinden. Des te minder pagina’s een bezoeker door moet om de gevraagde content te vinden, des te beter.

De beste structuur voor je website

Help je websitebezoekers en zoekmachine bots om het maximum resultaat te behalen. Alle pagina’s op je website moeten toegankelijk zijn met een maximum van vier clicks vanaf de homepage van je site.

Daarnaast laten de navigatie-elementen zien hoe belangrijk de verschillende pagina’s zijn. In de meeste gevallen is het logisch om je website structuur als volgt op te bouwen:

– Creëer een overzicht van alle pagina’s op je website
– Verdeel de content onder in de belangrijkste categorieën en creëer een menubalk die de belangrijkste content bevat
– Maak logische subcategorieën
– Indien nodig, creëer nog een laag met subcategorieën
– Zorg voor een link tussen de pagina’s uit het menu en de subcategorieën

Kunnen bezoekers enkel alle pagina’s vinden via de sitemap? Dan dien je je navigatie te verbeteren. Hoewel een sitemap websitebezoekers en zoekmachines kan helpen met het vinden van pagina’s, zou de standaard navigatie zo goed moeten zijn dat een sitemap in principe niet nodig is.

Hoe is de structuur van jouw website?

Heb je een goede structuur kunnen vinden voor je website of kun je nog wat hulp gebruiken? We denken graag met je mee en helpen je met optimaliseren van je website (structuur). Neem vrijblijvend contact met ons op.